Miód Akacjowy
Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych gatunków miodu. Charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem i jako jeden z nielicznych gatunków miodu posiada bardzo jasną barwę. Uchodzi też za najsłodszy, dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci. Miód akacjowy pozyskuje się z robinii akacjowej (inaczej określanej robinią białą i grochodrzewem akacjowym). Pszczelarze nazywają ją białą lipą bądź białą akacją. Miód akacjowy działa na człowieka uspokajająco i wzmacniająco. Pozytywnie wpływa na układ krążenia i naczynia wieńcowe, stabilizuje ciśnienie krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Przydatny jest także w zaburzeniach przewodu pokarmowego (wrzody żołądka), w chorobach dróg moczowych (kamienie) oraz chorób skórnych (zakażenia ropne). Okłady z naturalnego miodu akacjowego przyspieszają gojenie się ran. Jest pomocny w przeziębieniach, stanach zapalnych gardła i przy kaszlu. Miód akacjowy to także najlepszy miód dla diabetyków.
Jako jeden z nielicznych rodzajów miodów miód akacjowy ma charakterystyczną jasnosłomkową barwę. W formie płynnej (czyli w postaci tzw. patoki) staje się prawie bezbarwny, natomiast po skrystalizowaniu może mieć kolor kremowy czy wręcz biały. Pachnie kwiatami akacji, jest bardzo słodki i mdły w smaku. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy bardzo wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu zachowuje postać płynną nawet przez kilka miesięcy.
Składniki miodu akacjowego czynią z niego źródło cennych związków dla zdrowia. Szczególnie dobroczynnie miód akacjowy wpływa na żołądek i układ pokarmowy, drogi oddechowe oraz układ moczowy.
Właściwości:
- pomaga w przypadku zmęczenia i spadku energii, ponieważ stanowi bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów.
- ma działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe, wspomaga pracę nerek oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
- reguluje pracę przewodu pokarmowego, jest pomocny w przypadku zaburzeń żołądkowych.
- jest polecany w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego.
- działa uspokajająco, może leczyć bezsenność.
- pomaga leczyć infekcje układu oddechowego (w tym kaszel) oraz przeziębienie.
- wspiera funkcjonowanie wątroby,
- pomaga na refluks,
- wzmacnia odporność organizmu.
Miód akacjowy jest polecany dzieciom, które skończyły rok (zaczynając od małych ilości, np. od 0,5 łyżeczki). Jego słodki smak z pewnością przypadnie najmłodszym do gustu.
Miód akacjowych dla diabetyków
Jest to właściwie jedyny miód, który można podać osobom chorującym na cukrzycę w lekkiej postaci. Diabetycy powinni eliminować z diety rafinowany cukier – dobrym zamiennikiem staje się właśnie miód akacjowy. Zaleca się jednak, aby osoby chorujące na cukrzycę przed włączeniem miodu akacjowego do diety skonsultowały się z lekarzem.