Miód Gryczany
Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki białek. Ma charakterystyczną ciemną barwę i ostry smak. Miód gryczany jest ostry, słodki i lekko piekący w smaku. Tak jak wszystkie miody ciemne miód gryczany zawiera dużo soli mineralnych, których ilość kształtuje się w granicach 1.5-2%. W porównaniu z innymi miodami kwiatowymi miód gryczany ma wyższą zawartość substancji odpornościowych oraz pierwiastków takich jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bor, sód, miedź, cynk, krzem i inne. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B2).
Właściwości:
- wspomaga leczenie miażdżycy i chorób serca,
- powoduje wzrost hemoglobiny we krwi oraz wspomaga rekonwalescencję po wyczerpujących chorobach, wspomaga procesy odnowy,
- wykazuje dużą skuteczność w leczeniu kaszlu, grypy i przeziebienia,
- ochrania i odtruwa wątrobę,
- skraca okres rekonwalescencji po złamaniach kości i przyśpiesza gojenie się ran,
- zmniejsza szkodliwość używek (kawa, herbata, alkohol, nikotyna), odtruwa, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze,
- reguluje pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację, niweluje stany napięcia psychicznego.