Miód Lipowy
Jest miodem otrzymywanym z nektaru (wydzieliny kwiatów złożonej głównie z glukozy i fruktozy, wabiącej owady) pochodzącego z lipy szerokolistnej i drobnolistnej. Pozyskuje się go na przełomie czerwca i lipca w czasie kwitnienia lip.
Miód lipowy ma kolor złotożółty lub zielonkawożółty w postaci płynnej. Po skrystalizowaniu zmienia barwę na kremową lub żółtopomarańczową. Miód lipowy krystalizuje w postaci drobnych ziarenek. Ma ostry i delikatnie gorzkawy posmak oraz wyraźny zapach kwiatu lipy.
Właściwości miodu lipowego:
- ma działanie antybiotyczne,
- podnosi odpodność,
- chroni ukłąd krążenia,
- pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu ostrzeli i zapaleniu płuc,
- ma działanie napotne, przeciwkaszlowe i przeciwskurczowe,
- łagodzi stany zapalne,
- eliminiuje gronkowce, paciorkowce i grzyby,
- ma działanie moczopędne,
- obniża cieśnienie krwi,
- ma działanie uspokające dzięki czemu można go stosować przy bezsenności czy horobach psychicznych takich jak nerwica i depresja.
Miód lipowy jak każdy inny można stosować do słodzenia herbaty. Nie można go jednak dodawać do wrzątku, gdyż traci swoje cenne właściwości. Miodem można posłodzić wypieki, desery, posmarować nim twaróg czy dodać do mleka przy przeziębieniu i bólu gardła.