Miód Rzepakowy
Miód rzepakowy charakteryzuje się jasnym kolorem, zdarza się nawet biały. Najszybciej ulega krystalizacji i zawiera nawet 80% cukrów. Miód rzepakowy jest w Polsce bardzo popularny. Ta popularność wpływa pozytywnie na jego cenę. Polska jest potentatem w produkcji miodów, w szczególności rzepakowego. Powodem są liczne uprawy rzepaku (ponad 800 hektarów upraw). Z jednego hektara rzepaku można uzyskać od 80 do 300 kilogramów miodu (najczęściej 150-200 kg) i 100-150 kg pyłku.
Miód rzepakowy pozyskuje się z nektaru rzepaku. Rzepak to roślina oleista oraz miododajna. Wysiany jesienią (ozimy) zakwita na początku maja pięknymi, żółtymi kwiatami, wydzielającymi intensywny, charakterystyczny zapach. Rzepak wysiewany wiosną (jary) zakwita w czerwcu i lipcu. Pszczoły mogą zatem zbierać nektar rzepakowy dwukrotnie.
Miód rzepakowy krystalizuje bardzo szybko, czasem nawet w pszczelich plastrach, jak wiele innych jasnych miodów. Wpływa na to wysoki stosunek glukozy do fruktozy przy jednoczesnej niskiej zawartości wody. Zazwyczaj w ciągu kilku, kilkunastu dni po zbiorach zaczyna przybierać jednolitą, drobnoziarnistą konsystencję.
Dużą popularnością cieszy się miód rzepakowy kremowany. Technika jego przygotowywania polega na mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (czyli produktu w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. To sprawia, że przyjmuje on na wiele miesięcy kremową konsystencję oraz charakterystyczną białawą barwę. W trakcie procesu kremowania do miodu nic się nie dodaje ani też nic się z niego nie ujmuje, dzięki czemu wartości odżywcze miodu rzepakowego są takie same, jak produktu w stanie naturalnym. Zyskuje on za to dodatkowe walory: przede wszystkim nie rozwarstwia się, co minimalizuje ryzyko fermentacji. Łatwiej go również rozsmarować na pieczywie
Właściwości:
- jest łatwo przyswajalny przez organizm
- wspomaga leczenie nadciśnienia i problemów z układem krążenia
- łagodzi problemy związane z oddychaniem
- przyspiesza gojenie się ran i schorzeń skórnych
- pomaga zwalczyć dolegliwości wątroby
- miód rzepakowy jest też dobry na kaca