Miód Faceliowy
Miód faceliowy produkowany jest z nektaru kwiatów facelii. W Polsce najpopularniejszą odmianą facelii jest facelia błękitna, która uznana została za królową roślin miododajnych. Jej wydajność nektarowa jest bardzo duża, a okres wegetacji krótki. Miód produkowany z nektaru kwiatów facelii ma bardzo delikatny smak oraz kwiatowy zapach, ma jasnożółtą lub zielonkawą barwę.
Ciekawą i mało znaną właściwością miodu faceliowego jest fakt, że obniża toksyczne działanie używek, takich jak alkohol i nikotyna oraz kawa i herbata. Miód faceliowy ma przede wszystkim szereg właściwości leczniczych:
- obniża ciśnienie tętnicze,
- zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych,
- pomaga w leczeniu astmy oskrzelowej,
- chroni wątrobę przy zatruciach,
- wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, trzustki, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym.