Miód Nawłociowy
Miód nawłociowy powstaje z kwiatów nawłoci pospolitej. Nawłoć pospolita, nazywana także mimozą lub złotą dziewicą, to bardzo ceniona roślina. Kwiaty nawłoci są koloru żółtego, kwitną od lipca do września. Nawłoć jest rośliną ekspansywną. Rozprzestrzeniła się na obszarach Polski na bardzo dużą skalę. Z tego względu bardzo często traktowana jest jako chwast. Z drugiej strony jednak jest niezwykle pożądana wśród zielarzy i pszczelarzy ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Miód nawłociowy, tak jak większość miodów, jest słodki. Ma charakterystyczny, podobny do cytrynowego, kwaśny posmak. Jest to miód o przyjemnym aromacie. Ulega krystalizacji stosunkowo szybko, tworząc kremową konsystencję. Miód nawłociowy występuje w odcieniach żółtego po bursztynowy. Po krystalizacji staje się znacznie jaśniejszy.
Właściwości:
- ma działanie moczopędne,
- ma działanie napotne i podnosi odporność organizmu,
- zapobiega powstawaniu zmarszczek,
- wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi,
- działa wspomagająco w leczeniu ran i owrzodzeń.