Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy przez niektórych zwany pszczelim jest to zbiór męskich komórek rozrodczych roślin nasiennych. Pyłek zbierany jest przez pszczoły zbieraczki na tylnych odnóżach tzw. obnóżach pyłkowych.
W skład pyłku kwiatowego wchodzą:
- Białko: pyłek zawiera do 35% białka. Ze względu na dużą zawartość białka, pyłek polecany jest wegatarianinom jako zamiennik białka zwierzęcego.
- Witaminy: A- oczy, D - kości, B - krew, K - krzepliwość oraz C i E.
- Tłuszcze: linolowy, linolenowy i arachidowy, które regulują poziom cholesterolu.
- Węglowodany: fruktoza, glukoza, sacharoza.
- Składniki mineralne: żelazo, potas, chlor, wapń, magnez, fosfor, krzem, mangan, miedź, siarka.
Właściwości:
- wspomaga odchudzanie,
- poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego,
- leczy anemię,
- wzmacnia organizm po leczeniu chemioterapią i radioterapią,
- wspomaga leczenie chronicznego zapalenia wątroby,
- poprawia koncentracje i sprawność intelektualną,
- ma działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze,
- wspomaga leczenie prostaty,
- odtruwa organizm z kofeiny.
Jak spożywać?
Pyłek kwiatowy można spożywać na kilka sposobów:
- jako dodatek do napojów - kawy i herbaty - jedna lub dwie łyżeczki (5g),
- jako dodatek do jogurtów i innych produktów mlecznych,
- rozpuścić łyżeczkę pyłku w 40ml przegotowanej letniej wody,
- spożywać wraz z miodem.